DZIEDZINA TURYSTYKA
Tatarska Jurta
Autentyczne tatarskie jadło, gwar zadowolonych klientów i prawdziwa tatarska jurta – oto czym zasłynęło gospodarstwo agroturystyczne prowadzone przez rodzinę Bogdanowiczów w Kruszynianach w województwie podlaskim. W Kruszynianach są od dwudziestu lat. Tu, Dżenneta i Mirosław Bogdanowicze (Tatarzy z krwi i kości) odbudowali dom rodzinny i otworzyli go dla gości. Zarówno przyjeżdżających w odwiedziny spokrewnionych Tatarów, jak i ciekawych kultury i tradycji turystów. W menu Tatarskiej Jurty znajdują się takie potrawy jak pierekaczewnik, trybuszoki, kibiny, pieremiacze, cebulniki, samsa. Gospodyni Dżenneta Bogdanowicz zdobyła tytuł Mistrzyni Świata w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. W Kruszynianach można nie tylko skosztować jej dań, ale i wziąć udział w warsztatach kuchni orientalnej.