WYTWÓRNIA OCTU I MUSZTARDY W PARCZEWIE
Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie jest jednym ze znaczących na polskim rynku producentów dodatków do żywności. Wyroby marki Parczew: ocet spirytusowy, musztarda i ketchup, są rozpoznawalne i cenione przez konsumentów. Ze względu na unikalny smak i wysoką jakość były wielokrotnie nagradzane w konkursach i plebiscytach. Wyjątkowość parczewskich produktów jest efektem ścisłego przestrzegania norm technologicznych, niezmiennych od ponad 40 lat, oraz pracy zespołu doświadczonych i odpowiedzialnych fachowców. Wyroby marki Parczew produkowane są z surowców najlepszej jakości, pochodzących z regionu lubelskiego o wysokiej czystości pod względem ekologicznym. Rocznie Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie produkuje 4 miliony litrów octu i 2 tysiące ton musztardy. Zrzeszona jest w Polskim Związku Producentów Octu, co daje jej prawo do używania znaku towarowego BIO OCET, który gwarantuje, że ocet wytworzony jest z naturalnych surowców. Wytwórnia Octu i Musztardy powstała w 1969 roku jako przedsiębiorstwo państwowe. W 1990 roku została przekształcona w samodzielny podmiot gospodarczy o nazwie Wytwórnia Octu i Musztardy Przedsiębiorstwo Państwowe w Parczewie. Od 2010 roku jest to spółka handlowa, która połączyła się ze słoweńskim producent octu Apis-Vita d.o.o. Od początku swego istnienia przedsiębiorstwo jest producentem octu i musztardy, a od 1998 roku również ketchupu. Szczególnym uznaniem cieszy się musztarda kremska produkowana z gorczycy z ekologicznych gospodarstw Podlasia i Lubelszczyzny.